El voluntariat lingüístic universitari es reuneix al sostre del País Valencià


Els participants a la trobada, al cim de Penyagolosa (imatges: Josep Cortés-UPV).

Castelló de la Plana, Barcelona, Palma.- 12/11/2012.- Vilafermosa (Alt Millars) ha acollit durant el cap de setmana la XII Trobada de voluntariat lingüístic universitari, que ha reunit a més de 60 estudiants d’arreu dels territoris de la regió Vives. Amb el títol «Al sostre del País Valencià», la trobada anual ha tingut lloc al Mas de Borràs de Penyagolosa i ha estat organitzada, en el marc del Fòrum Vives, per la Xarxa Vives d’Universitats i el Servei de Política Lingüística de la Universitat de València (UV). Estudiants de les universitats de València, Lleida, Politècnica de València, Rovira i Virgili, Autònoma de Barcelona, Jaume I, Miguel Hernández d’Elx i Alacant han participat a la trobada. L’objectiu d’aquestes jornades és dinamitzar els contactes entre el voluntariat lingüístic de totes les universitats de la Xarxa Vives i debatre sobre la política lingüística en l’àmbit universitari.

Rafael Castelló, director del Servei de Política Lingüística de la UV i Immaculada Fortanet, vicerectora de Cooperació, Relacions Internacionals i Institucionals i Multilingüisme de la Universitat Jaume I, van obrir la trobada divendres 9 i van plantejar l’estat de la política lingüística en l’àmbit universitari. En el torn de paraula, els estudiants participants van mostrar la seua preocupació per l’estat actual de la llengua catalana a la docència. A més, dissabte els participants a la trobada van tenir ocasió de pujar al cim de Penyagolosa i conèixer així una de les contrades més emblemàtiques del País Valencià.

Des de la posada en marxa del programa de Voluntariat Lingüístic de la Universitat de València (UV), el curs 1996-1997, s’han organitzat ja 12 trobades de voluntaris. Les set primeres van ser exclusives de la UV, les dues següents es van obrir als voluntariats de la Xarxa Vives. En 2010 es va fer a Mallorca, organitzada per la Universitat de les Illes Balears. I en 2011 a la franja d’Aragó. Aquestes trobades han recorregut bona part dels territoris de llengua catalana, de l’Alguer a Morella, de Poblet a Banyeres de Mariola, d’Ador a Cabrera de Mar, d’Alcúdia a Vilafranca o Mequinensa.