La Xarxa Vives exposa la seua experiència pionera de coordinació amb el Portafolis Europeu de les Llengües

Castelló de la Plana, Barcelona, Palma.- 19/10/2011.- Representants de la Xarxa Vives d’Universitats participaran demà dijous 20 i divendres 21 d’octubre a les jornades de formació sobre l’e-PEL (versió electrònica del Portafolis Europeu de Llengües) com a eina per a la formació, la mobilitat i la ocupabilitat, organitzades per l’Organisme Autònom de Programes Educatius Europeus (OAPEE) del Ministeri d’Educació espanyol, en col·laboració amb la Universitat de Múrcia (vegeu el programa).

A la taula rodona que tindrà lloc divendres 21 sobre actuacions per a la implementació de l’e-PEL a l’aula i en programes de mobilitat participarà Conxa Planas (Universitat de Barcelona), qui presentarà l’experiència pionera de coordinació interuniversitària del portafolis a la Xarxa Vives. Al seu torn, Ruben Trenzano (Universitat de València) realitzarà una exposició teòrica sobre la idoneïtat de l’ús de l’e-PEL, mentre que Joan Ramon Berengueras, de la UB, comentarà l’experiència als cursos intensius de català (EILC) per a estudiants Erasmus.

Les 8 universitats de la regió Vives que acolliren els cursos intensius de català (EILC) per a estudiants Erasmus en el període d’estiu del curs 2011-2012 treballen en una recerca pilot que determinarà l’adaptació de l’actual e-PEL +14 en l’àmbit universitari o l’elaboració d’una versió específica.  Coordinat per grup de treball PEL de la Xarxa Vives, l’estudi compta amb la participació de les universitats d’Alacant, Barcelona, Illes Balears, Lleida, Politècnica de València, Pompeu Fabra, Rovira i Virgili i València.

El portafolis electrònic (e-PEL) és un repositori virtual d’evidències educatives que és gestionat pel seu propietari amb una finalitat educativa. Des del punt de vista de la metodologia educativa, l’e-PEL considera el procés de col·lecció, selecció, reflexió i presentació. Com a eina educativa, és un producte en diferents formats (CD, DVD i altres) amb finalitats educatives diverses, dirigit a múltiples audiències. El PEL i la seua versió electrònica són eines lliures però s’adrecen específicament a qualsevol ciutadà europeu major de 14 anys i als professionals de l’educació -docents, coordinadors i autoritats- que consideren com a competència l’ensenyament de llengües.

El PEL és un document personal promogut pel Consell d’Europa, en què les persones que aprenen o han après una llengua poden registrar les seues experiències d’aprenentatge de llengües i cultures i reflexionar sobre elles. Arran de l’experiència amb el PEL, es va crear l’e-PEL, que gràcies al seu format digital permet actualitzar i manipular la informació, millora la capacitat d’emmagatzemament i permet compartir la informació amb altres usuaris.