La Xarxa Vives estudia l’adequació de la versió electrònica del Portafolis Europeu de les Llengües en l’àmbit universitari

Castelló de la Plana, Barcelona, Palma.- 27/07/2011. Les 8 universitats de la regió Vives que acullen els cursos intensius de català (EILC) per a estudiants Erasmus en el període d’estiu del curs 2011-2012 treballen en una recerca pilot que determinarà l’adaptació de l’actual e-PEL +14 en l’àmbit universitari o l’elaboració d’una versió específica.  Coordinat per grup de treball PEL de la Xarxa Vives, l’estudi compta amb la participació de les universitats d’Alacant, Barcelona, Illes Balears, Lleida, Politècnica de València, Pompeu Fabra, Rovira i Virgili i València.

Es tracta d’una iniciativa pionera de coordinació interuniversitària en aquesta matèria, els primers passos de la qual  es van donar el 8 de juny passat, en el taller universitari Fòrum Vives «Els cursos EILC a la regió Vives i la implementació de l’ePEL» que va organitzar la Xarxa a la Universitat de Barcelona. La jornada va comptar amb la participació dels responsables dels serveis lingüístics de les 21 universitats de la regió Vives. En el punt actual del procés, la recerca pilot inclou la implementació conjunta de l’e-PEL +14 en els cursos EILC que s’inicien al mes d’agost de 2011 i que reuniran al voltant de 200 alumnes de tot Europa. Aquesta versió electrònica va ser promoguda pel Ministeri d’Educació espanyol a través de l’Organisme Autònom de Programes Educatius Europeus (OAPEE).

El portafolis electrònic (e-PEL) és un repositori virtual d’evidències educatives que és gestionat pel seu propietari amb una finalitat educativa. Des del punt de vista de la metodologia educativa, l’e-PEL considera el procés de col·lecció, selecció, reflexió i presentació. Com a eina educativa, és un producte en diferents formats (CD, DVD i altres) amb finalitats educatives diverses, dirigit a múltiples audiències. El PEL i la seua versió electrònica són eines lliures però s’adrecen específicament a qualsevol ciutadà europeu major de 14 anys i als professionals de l’educació -docents, coordinadors i autoritats- que consideren com a competència l’ensenyament de llengües.

El PEL és un document personal promogut pel Consell d’Europa, en què les persones que aprenen o han après una llengua poden registrar les seues experiències d’aprenentatge de llengües i cultures i reflexionar sobre elles. Arran de l’experiència amb el PEL, es va crear l’ePEL, que gràcies al seu format digital permet actualitzar i manipular la informació, millora la capacitat d’emmagatzemament i permet compartir la informació amb altres usuaris.