13 universitats estrenen el curs 2013-2014 amb cursos EILC de català per a Erasmus

Castelló de la Plana, Barcelona, Palma.- 05/09/2013.- Les universitats de la regió Vives acullen durant aquesta primera setmana del curs 2013-2014 un total de 13 cursos intensius de llengua per a Erasmus (EILC) de català, a les universitats Abat Oliba CEU, Alacant, Barcelona, Illes Balears, Jaume I, Lleida, Politècnica de Catalunya, Politècnica de València, Pompeu Fabra, Ramon Llull, Rovira i Virgili, València i Vic. Per quart any consecutiu, les universitats dels territoris de parla catalana van presentar una proposta conjunta, que en aquest cas és de 17 cursos de català per al conjunt del curs; des del curs 2010-2011, la Xarxa Vives s’ha consolidat com la principal referència dels cursos EILC a l’Estat espanyol. D’acord amb la resolució publicada per l’Organisme Autònom de Programes Educatius Europeus (OAPEE), durant el nou curs es desenvoluparan també 3 cursos de gallec i un d’eusquera.

Actualment, les universitats de la Xarxa reben cada any més de 10.000 estudiants Erasmus, i l’interès despertat des del primer moment pels cursos de català s’ha traduït en un fort creixement del nombre d’alumnes. En el curs 2010-2011 hi van participar un total de 169, situant-se la regió Vives en la dotzena posició de la recepció d’estudiants EILC, per davant de 12 dels 24 estats participants. En el curs 2011-2012 la xifra va augmentar fins als 277, mentre que en el curs 2012-2013 han completat els cursos 385 alumnes procedents de tots els racons del continent europeu. Durant el darrer curs acadèmic es van realitzar 20 cursos (13 organitzats per al període d’estiu i 7 per al període d’hivern) mentre que l’any anterior en van tenir lloc 17.

Els cursos EILC de català són específicament concebuts per la Unió Europea com a «cursos de llengües minoritàries organitzats en països on aquestes llengües s’utilitzen en la docència o en institucions d’educació superior». Els cursos, que són convalidables per 4 crèdits ECTS, es realitzen abans que comence el curs acadèmic com a preparació per al període de l’estada Erasmus. Els cursos EILC inclouen tot tipus d’activitats culturals que complementen les classes teòriques.