6 universitats organitzen competicions internes per a preparar la Lliga de Debat Universitari

Girona, Castelló de la Plana, Palma.- 23/10/2013.- El compte enrere cap a la desena edició de la Lliga de Debat Universitari de la Xarxa Vives ha començat amb la planificació a les universitats. Enguany s’hi suma una nova lliga interna, que tindrà lloc a la Universitat de Girona, amfitriona de la propera edició de la competició de dialèctica de la regió Vives, que tindrà lloc del 31 de març al 4 d’abril de 2014 i analitzarà el tema «Treball: a qualsevol preu?». Amb la UdG, ja són 6 les universitats que organitzen lligues internes, en sumar-se a les universitats de Barcelona, Vic, Rovira i Virgili, Autònoma de Barcelona i Pompeu Fabra.

Per a la competició de la UdG, la inscripció està oberta fins al proper 31 d’octubre. A continuació, el 5 de novembre començarà una fase formativa  que constarà de 5 sessions, i les eliminatòries s’engegaran el 26 de novembre. Els debats de les semifinals tindran lloc els dies 18 i 20 de febrer i la final, el 27 de febrer. Aquests darrers debats tractaran el mateix tema que la lliga de la Xarxa Vives.

La Lliga de Debat Universitari té com a objectiu fomentar l’ús de la paraula entre l’estudiantat sota el format d’un enfrontament dialèctic entre diversos equips, en els quals s’ha de defensar una posició a favor o en contra sobre un tema d’actualitat. El jurat valora capacitats com el treball en equip, la solidesa de les argumentacions, la fluïdesa en la intervenció i la correcció tant semàntica com formal.

La Xarxa Vives d’Universitats organitza des de l’any 2005 aquesta competició, en la qual durant una setmana diferents equips d’estudiants universitaris debaten sobre un tema polèmic i d’actualitat. Els equips representen la seua universitat i han d’estar formats per un màxim de 5 persones –dos oradors, dos documentalistes, i un reserva– a més d’un capità.

La IX Lliga de Debat Universitari va tenir lloc a la Universitat de Barcelona del 8 al 12 d’abril de 2013, amb victòria final per a l’equip de la Universitat Autònoma de Barcelona, qui es va imposar a l’equip amfitrió en una edició que va girar en torn al tema «El dret a l’assistència sanitària ha de ser universal?». La competició va comptar amb la participació de 12 equips de les universitats d’Alacant, Abat Oliba CEU, Autònoma de Barcelona, Barcelona, Internacional de Catalunya, Jaume I, Lleida, Politècnica de Catalunya, Pompeu Fabra, Ramon Llull, Rovira i Virgili i Vic.